Spălarea manuală a vaselor este pentru cei mai mulți dintre noi, un obicei care nu ne face plăcere. Din fericire există câteva trucuri pentru a face din spălarea vaselor o sarcină mai ușoară.

 

1. Folosește mănuși de cauciuc când speli vasele. Mănușile de cauciuc îți protejează pielea să nu se usuce. De asemenea, îți protejează mâinile de apa prea caldă, cât și de cioburile sau cuțitele din chiuvetă.

2. Asigură-te că folosești un detergent de vase de calitate care îți poate ușura munca. Alege un produs care conține glicerină pentru a-ți proteja mâinile.

3. Folosește un burete sanitar care dezinfectează în timp ce speli vasele.

4. Aruncă mâncarea din farfurie. E mult mai greu să speli vasele după ce s-a uscat mâncarea pe ele. Când mâncarea se uscă, umezeală se evaporă și resturile se lipesc de vase.

5. Folosește apă cât mai fierbinte. Cu cât e apa mai fierbinte, cu atât mâncarea se curăță mai ușor și nu lasă pete de apă pe pahare sau tacâmuri. De asemenea, apa caldă elimină mai ușor grăsimea.

6. Nu lăsa vasele să se adune în chiuvetă. Cu cât vor fi mai multe vase în chiuvetă, cu atât interesul în a le spăla va fi mai mic.

7. Lasă vasele să se înmoaie. Pentru vase sau oale greu de spălat, timpul e de partea ta. Poți folosi câțiva stropi de detergent de vase și apă caldă să lași resturile nedorite să se înmoaie peste noapte. Dimineața vei putea spăla totul foarte ușor.

8. Curăță oalele și tigăile cu praf de copt. Dacă nu ai timp să lași vasele la înmuiat, pune puțin detergent de vase, o lingură de praf de copt, apă și pune tigaia sau oala pe plită la fiert. După ce a fiert câteva minute, aruncă apa și curăță ușor restul murdăriei.

9. Spală vasele în ordinea corectă: de la cele mai puțin murdare la cele mai unsuroase. Primele la spălat sunt paharele și alte vase de băut, apoi urmează tacâmurile, farfuriile, bolurile și la sfârșit se spală oalele și tigăile.

10. Nu mai șterge fiecare vas în parte după ce l-ai spălat. Folosește un uscător de vase ce permite uscarea și scurgerea apei în timp.