La prima vedere, curățarea podelei pare ușoară, însă de-a lungul timpului aceasta se poate deteriora din cauza folosirii unor soluții nepotrivite sau uscării insuficiente. Așa că, pentru o curățare eficientă și care se va menține mai mult timp, ține cont de următoarele sfaturi.

Reguli generale pentru spălarea pardoselilor

 

Înainte de a începe să speli podeaua, folosește un aspirator ca să elimini cât mai bine praful din zonele greu accesibile sau din colțurile camerei.

Se recomandă să pornești curățarea podelei din colțul cel mai îndepărtat de ușă și să termini lângă ușă. Sau, pentru a accelera procesul, poți împărți zona camerei în mai multe secțiuni. Pentru a curăța fiecare secțiune este mai bună de la perete până la centrul camerei. Apoi, gunoiul din fiecare locație trebuie colectat într-o singură grămadă.

Pentru o curățenie temeinică, este recomandat să scoateți obiectele de mobilier din camera: scaunele, mesele, dulapurile mici.

După finalizarea curățării pentru a îndepărta umezeala de pe podea, se recomandă ștergerea acesteia cu o cârpă uscată și curată. În caz contrar, apa în exces este absorbită printre îmbinări și poate determina umflarea și deteriorarea rapidă a podelei;

 

Metode de curățare în funcție de tipul podelei

 

Podeaua laminată

Suprafețele laminate au nevoie de o îngrijire specială. Totuși, puține lucruri le pot strica. Ele au fost create special pentru a lasă impresia de „nou” mai multă vreme. Pentru a le curăța, este nevoie de o mătură sau aspirator. Evită utilizarea în exces a apei, întrucât aceasta se poate infiltra pe sub plăci, ceea ce duce la stricarea pardoselii. Nu lustrui suprafețele laminate, întrucât le poți distruge.

Parchetul din lemn

Podeaua din parchet din lemn are două finisaje: poliuretan sau ceară. Pentru a le curăța ai nevoie de ustensile cu microfibră care să nu zgârie suprafața și care să absoarbă rapid excesul de apă. Dacă ai parchet în bucătărie, curăță-l o dată pe săptămână, iar în camerele mai puțin uzitate, o dată pe lună.

Podeaua din plută sau linoleum

Aceste suprafețe sunt spectaculoase datorită aspectului poros. De aceea sunt foarte sensibile la apă. Este indicat să ștergi imediat murdăria pentru ca suprafața să fie ușor de curățat, și să nu utilizezi apă în exces. Folosește un pulverizator pentru a nu distruge suprafața plutei. Pulverizează soluția pe fiecare secțiune din podea, apoi șterge cu un mop din microfibră.

Podeaua din piatră naturală

Orice ai face, ține departe oțetul de aceste suprafețe. Acidul din oțet, precum și clorul și amoniacul le distrug. Folosește un mop cu microfibră și apă fierbinte sau un dispozitiv de curățare cu aburi.

Podeaua din gresie sau marmură

Podeaua din gresie sau marmură are nevoie de curățare săptămânală. Poți utiliza un detergent pentru gresie și faianță. Pulverizează secțiune cu secțiune și șterge cu o cârpă cu microfibră.

Orice tip de pardoseală

Dacă aveți mai multe tipuri de pardoseli în casă, cel mai eficient este să folosiți un produs universal. Indicat pentru gresie, linoleum, marmură, parchet laminat sau din lemn masiv etc., detergentul Mopy Profesional este un produs intens parfumat, cu spumare redusă care nu necesită clătire și nu dăunează suprafețelor.