Dacă vrei să economisești niște bani, îți poți spăla mașina singur. Urmează sfaturile de mai jos și poți avea un rezultat la fel de bun ca în spălătorii.

1. Nu spăla maşina la soare

Soarele poate usca foarte repede apa și detergentul pe care îl folosești. Dacă speli mașină la soare, e posibil să nu ai suficient timp pentru a clăti caroseria. În plus, dacă stai la umbră, te ferești și tu de insolație sau de efectele nocive ale razelor UV. Dacă nu ai un spațiu în curte cu suficientă umbră, mai bine aștepți până la înserat.

2. Începe de sus în jos

Începe să speli maşina de sus în jos. Apa împinge murdăria către partea de jos a maşinii. Ca să nu munceşti în zadar, curăţă întâi plafonul şi abia apoi restul caroseriei. Pentru a nu împrăştia mizeria, clăteşte regulat buretele. Dacă zona pe care urmează să o cureţi este uscată, stropeşte-o din belşug cu apă. Suprafeţele umede sunt mai uşor de curăţat.

3. Două găleți și doi bureți

Dacă clătești buretele în aceeași găleată în care ai apă cu soluția de curățat, nu faci decât să așezi murdăria spălată înapoi pe caroserie. Este o greșeală pe care mulți o fac atunci când spală mașină și o poți evita folosind două găleți – una pentru apă cu detergent, a doua pentru clatit buretele.

De asemenea, ar fi bine să folosești doi bureți atunci când speli mașină: unul pentru caroserie și unul pentru roți și jante – care sunt în mod inevitabil mult mai murdare. Ideal ar fi să ai la îndemână doi bureți mari și moi, deoarece cârpele din material textil pot lasă urme inestetice

4. Nu folosi detergent de vase sau alt lichid de curăţat casnic

Vopseaua automobilului conţine şi elemente de protecţie iar agenţii chimici din detergentul de vase sau şamponul de covoare pot distruge aceste elemente. În timp, vopseaua îşi poate pierde luciul. Aşadar cel mai bine este să folosești un şampon auto pentru caroserie și un detergent de geamuri pentru parbriz, oglinzi și geamuri.

5. Foloseşte prosoape din microfibră pentru uscare

Maşina trebuie ştearsă cu grijă. Prosoapele din microfibră sunt excelente pentru această etapă, deoarece absorb bine apa, însă va trebui să folosești mai multe. Șterge complet suprafața mașinii pentru a elimina toată apa, aceasta putând cauza rugină.

6. Lustruieşte interiorul cu un produs specializat

La benzinării vei găsi pachete cu lavete pentru lustruit elementele de plastic din interior. Nu sunt scumpe şi sunt foarte eficiente. Praful dispare şi bordul capătă un luciu plăcut

7. La final, e timpul pentru curăţat geamurile

După ce am terminat şi cu interiorul este timpul să curăţăm şi geamurile. Mai precis, interiorul geamurilor. Pentru asta avem nevoie de un detergent pentru geamuri şi multă hârtie pentru a şterge bine geamurile.